23 april, 2024

Wanddecoratie – kiezen voor hype wall art?

Inhoud

De meeste mensen hebben nog wel een idee bij ‘wall art’, kunst voor aan de muur. Maar wat is nu eigenlijk hype wall art? Het woordje hype verwijst naar een bepaalde opwinding, een zeker enthousiasme dat gedeeld wordt door veel andere mensen. Hype heeft dan ook zeker iets met populariteit. Een hype heeft in de samenleving de volle aandacht. Hype wall art is dan ook kunst die trendy en populair is; waar veel mensen iets van vinden en die snel een plekje aan de muur krijgt. Een schoolvoorbeeld van hype wall art is het werk van de anonieme street artist Banksy. Hij vult met zijn werk vaak muren in steden. De afbeeldingen daarvan (de kopieën) worden verkocht als hype art en benut als wanddecoratie.

 

Wanddecoratie met nadruk op hype

Een hype is dus iets dat bekend is bij veel mensen en bovendien ook geliefd. Veel kunstwerken die als hype wall art worden aangemerkt, zijn dan ook gekoppeld aan de popcultuur, aan sociale media of hedendaagse trends. Trends veranderen natuurlijk wel en zo kan een hype er op een moment zijn, maar jaren later zijn verdwenen. Dit artikel geeft een serie voorbeelden die allemaal als hype wall art bekend staan.

 

1 Pop culture iconen

Dit zijn portretten of gestileerde afbeeldingen van grootheden uit de popcultuur. Dat kunnen muzikanten zijn zoals Bob Dylan of Bruce Springsteen. En ook filmacteurs zoals Bruce Lee. Pop culture is ruimer dan muziek of film, ook een portret van een grootheid uit de modewereld valt eronder.

 

2 Urban Street Art Murals

Hieronder valt het werk van Banksy. Gebruik je street art in je interieur? Dan heb je vaak graffiti-achtige canvassen als wanddecoratie aan de muur hangen. Kleur staat centraal bij de murals zodat je snel een gedurfd interieur krijgt. 

 

3 Abstracte of minimalistische kunst voor wanddecoratie

Heb je je interieur minimalistisch gestyled? Dan heb je baat bij minimalistische kunstwerken. Dit soort doeken vallen op door hun simpele lijnvoering en wiskundige vormen. De kleuren tonen vaak fris en uiterst modern.

 

4 Digitale kunst en/of illustraties

Voor techneuten, toekomstdenkers en genieters van alles wat digitaal is, kun je digitale kunst als wanddecoratie benutten. Dat kan een beeldscherm zijn dat geregeld een ander kunstwerk laat zien. Maar het kunnen ook affiches zijn die iets technologisch of futuristisch uitstralen of elementen uit de cybercultuur vertonen.

 

5 Typografie en quotes voor je wanddecoratie

Muurkunst kun je ook als letters gaan uitvoeren. Er zijn prachtige lettersoorten. Wat mooi werkt is een inspirerende of relativerende quote die je in sierlijke belettering op de wand plakt. Denk daarbij niet aan clichés zoals ‘My home is my castle’ maar maak het iets origineler en wat meer bij je passend. Kies bijvoorbeeld een mooie regel uit een gedicht.

 

6 Sociaal bewust kunst

Ben je een politiek dier? Begaan met onrecht of misstanden? Er zijn genoeg kunstwerken met een sociaal of politiek thema die je als wanddecoratie kunt inzetten. Zo verkondig je ook nog even ‘in house’ je eigen standpunten.

 

Wanddecoratie van oude kunst die nieuw ‘gehyped’ wordt

Je hebt ook hype art die in een golfbeweging steeds opnieuw op de voorgrond treedt. Neem bijvoorbeeld het werk van kunstenaars als Vincent van Gogh of Vermeer. Die worden aangepast aan de hype van het moment en verschijnen dan als moderne wanddecoratie op de markt.

Weet je niet wat het beste bij je past? Vraag het aan de specialisten van Wallfield

Facebook
Twitter
LinkedIn